fbpx

Jag fick en fråga i Värmland i Lördags som var .  Hur kan man köra Svenska Mästerskapet inom bilsport.   Frågan är relevant och gruppen som ställde den sysslade med en annan form av bilsport.
Jag ska berätta hur STEC skapades nu ca 1 år efter namnet kom upp.
2010-2016 körde vi tävlingar med bilar långlopp 5-6 timmar långa inom SBF och det som kallades enkla tävlingsformer.   Bilarna var enkla och vi körde på mindre banor runt om i Sverige.   Det vi i kärngruppen gjorde var att vi skapade en grund med förare och Team.     Och vi hade hela tiden tanken om att skapa SM i Endurance.   2016 körde vi det som kallades Krut Racing   FIA bälten SNELL hjälmar  1 stolsbilar . Men arbetet med Racing utskottet och framför allt Lisa Källberg som var med på flera tävlingar skapade en bra kunskapsnivå.   Tyvärr försvann flera team från den enkla tävlingsformen men det skapades en en Racing serie och det är och ska vara en skillnad mellan de olika bilsporterna.   film från första racet 2016  film
Finalen kröntes på Anderstorp i Oktober som fick namnet Svenska Långloppsfinalen
Film på Anderstorp klicka
Vi kollade av med förare/Team om de ville ha ett SM inom detta.  Och svaret var stort JA. Då började en diskussion med SBF racing om detta och där blev det broms. både på namnet  STEC och om SM Mästerskapet.     Vad göra?   Lösningen blev  IF Motortävlingsförsäkringen och SM Endurance kunde starta.
Vi är både stolta och ledsna över att inte köra detta genom SBF  och vi kommer lägga upp det för diskussion och vi tror på att köra det som Aktiebolagsform vilket känns konstigt men  STCC , V-8 , Time-Attack kör SM arrangörerna detta genom Aktiebolag och inte som vi i föreningsform.   Vi välkomnar således personer att bli ägare inom bolaget STEC.
Detta för att kunna skjuta in aktiekapital och på så sätt höja nivån runt tävlingarna.  2017 samarbetar vi med SM Legend gruppen.  2018 ?   Vi har redan nu gått ut med tävlingen Winterhell  på Mantorp i Mars.    Vi pratar med aktörer inom bilförsäljning om att kunna köra ex   Nissan Cup  där en klass består av enbart Nissan bilar.    Vi tittar även på fler bandagar 2018 dels för test men även tävlingar.
Men viktigast är att inte tappa grundtanken med STEC   6  timmars race på 6 olika banor 2017-2019 med samma regler på bilarna.  Detta för att de tävlande ska kunna få chansen till stabilitet.  Sen är vi ledsna över Gotlands utträde 2017  men vi arbetar för att den skall ingå 2018 och ett system där teamen köper paket med 6 tävlingar.  med betalning i 3 steg.   Mer info om detta efter finalen på Anderstorp.
Så hur man skapar ett SM är att man börjar först med grundläggande träningstävlingar.  i vår organisation tog det 6-7 år.  Sen dialog med förarna  det gjordes under 2017 och som blev toppen på Blommenhof konferensen.      Ta hjälp av SBF olika människor vi hade en enorm hjälp av Erik Emanuelsson  när Trygg och han skapade ramregelverket.    Sen är det absolut viktigaste att lyssna på de aktiva en gång till.  för de är kunderna och vill inte kunderna köra om SM så lägg ner  kör det då istället som ett KM eller distriktstävling.     Nu ska vi fira nationaldagen och  tyckte detta blogg inlägg kunde passa bra idag 6 Juni och vi lovar att spela Nationalsången på Linköping den 26 Augusti då sommar uppehållet  har varit och teamen är laddade för höstens stenhårda drabbning.  För i Oktober på Anderstorp skall det avgöras i en stor final  den Svenska långloppsfinalen..
 
cropped-stev-blc3a5.jpg