fbpx

bobo

Skapa ett racing team

Många  som följer STEC bloggen är redan etablerade inom racingen och bilsporten.  Några följer denna helg Formel 1 , Höljes , 2 dagars Botkyrka  ,  Midnattssolsrallyt  mm Detta är egentligen inte en text för er utan denna inlaga i veckans blogg är för våra nya vänner.
Några har redan påbörjat semestern i garaget  eller några väljer att se Frankrike Vinna mot Argentina ?
Vilket man än väljer så har vi en gemensam sak och det är att vi gillar att gasa och rejsa med likasinnade kompisar.    Jag själv var på en bana utanför Uppsala igår och fick se både nya och förare med lång erfarenhet samlas på ett fd flygfält och ha riktigt skön kul Lördag med just bankörningen som huvudorsak till varför vi samlades.
Vi ska försöka gå igenom grunderna till att skapa ett team inom STEC.
1 Samla ihop 2-6 förare som du tror gillar att gasa oavsett tidigare erfarenhet på banan.
2 Gå igenom  grunden i teamet för bygger man grunden så blir teamet hållbart även när det kan blåsa mer om det längre fram.
3 Titta på den bilmodell som ni anser vara det bästa  för just ert team    STEC  Team kör med Volvo , Renault , Seat ,  Porsche , Nissan , BMW , FIAT , Opel , VW ,  Audi  mfl så att säga att det ena eller andra är bättre känns bara fånigt  utan där väljer ni som team.
4 Lägg  pengar på Bromsar och säkerhet då är hälften vunnit?  Jag får ofta frågor om hur mycket man får trimma bilen ?  Jag brukar svara att du får trimma hur mycket du vill men lägg halva budgeten på bromsar.   Det spelar ingen roll hur fort bilen går om den inte kan bromsa.    Säkerhet så snåla inte med bur , bälte , stol  och din personliga säkerhet som riktiga overaller handskar  skor.   känslan blir större och bilen går snabbare på banan om du som förare känner att du sitter i en trygg miljö.
5 Börja billigt det brukar ändå till slut springa iväg ?    Bygg teamet efter den budget som man känner att man vill lägga i ekonomi.     Bil 5000 kr -1 miljon  STEC har alla prislägen och det fina är att vi är kompisar på och runt banan oavsett pris på bilen.  Och i Endurance kan man inte köpa sig en seger. Man kan köpa sig lite mer driftsäkerhet men att tro att enbart bilens pris garanterar en seger då är man ute och snurrar.
6 Gör en budget och månadsspara är en bra utgångspunkt och tips.   gör någon till ”ekonomichef”  lägg in pengar i Racingfonden varje månad oavsett om det är ett konto eller kaffeburk i garaget så avsätt en summa varje månad så blir det mindre vågigt i kontot och framför allt Grunden som vi nämnde innan blir solid.    Vi brukar lägga in 1500-2500 i de team jag tävlat i varje månad.  Detta kan vara ett räkneexempel.
2000 kr per förare x 4  stycken  i månaden är en summa som de flesta racing team klarar sig på under en säsong.     Bilens inköp är inte inräknad då det är så individuellt.    dessa 2000 i månaden blir 8000 kr
Tävlingsavgifter  för en säsong 25,000  för alla  tävlingar
däck räkna på att det går ca 10-24  på en säsong = 10 – 40,000 kronor
Bränsle ca 5000-15,000
Slitdelar  bromsar , oljor , tändstift , filter ,  Självklart ska man komma med fräscha grejer men att byta stift + motoroljan varje race  är kanske att ta i . Men åker ni framhjulsdrivet så feta in drivaxlar  knutar osv då håller det mycket bättre och haverierna blir färre.   men ta höjd och sätt 10,000 på kontot.
Transport boende till och från tävlingarna.    2018 kör alla STEC tävlingarna under 1 dag just för att slippa för många nätter på hotell och kunna samverka med familjen  men detta är också väldigt team individuellt då många ser detta med kvällen före på motorstadion blir som en liten fest och social samvaro med likasinnade kan för flera vara lika viktigt som tiden mellan stol och ratt.  räkna högt all inclusive 10,000 för en säsong detta är naturligtvis väldigt olika då  flera har husbilar eller vissa bor i tält.  åter igen man gör som önskar men lägg in det i budgeten för hellre räkna lite högt än för lågt.
Verktyg   här finns ofta mycket hemma i garagen men en bra verktygssats , domkraft , presenning   pallbockar  lägg in 5000 kronor så har ni en okey grund som är teamets verktyg inte Olles , Stinas osv  utan märk grejerna med teamnamn på dunkarna så slipper man ta fel på tävlingsdagen osv.
 
uppställning  1 racing team  
Tävlingsavgifter 25,000
Däck                     20,000
Bränsle               10,000
Slitdelar              10,000
Boende , resor   10,000
Verktyg               5000
SUMMA ca 80,000 kronor för en säsong delat på 3-4 förare så landar vi ganska nära dessa 2000 kronor i månaden.  Nu ska sägas att detta är grovt räknat  Vissa team i Light kör för halva kostnaden  och vissa team i Racing klass 2 klarar inte denna budget och speciellt inte om något går sönder  vilket det tyvärr  ibland gör.
Många säger att bilsport inte går och att det är alldeles för dyrt osv men 2000 kr i månaden är för mig 1 gång på krogen med lite taxi resa , middag  fördrinkar  vin till  maten  groggar entre till nattklubben   NEJ NEJ  2 lax räcker inte för 1 kväll.
Så om vi alla tar bort 1 kväll i månaden ger vår kropp den glädjen att slippa krognatten  så kommer detta med bilsport hux flux bli ganska möjligt.    Och STEC hjälper er gärna att bilda team.   Vi samlar förare nu inför en satsning med hyrbil till samtliga race efter sommaren där det kostar just 2000 kronor att vara med i teamet per race.   Då ingår allt som behövs och är ett väldigt bra sätt att börja tävla.
Nu i Juli är det en perfekt tillfälle att bilda team.  Köp gärna färdiga bilar på de olika köp och sälj sidorna  , Blocket etc
Detta räkneexempel ovan är en grov mattematiskt uträkning som du kan ha som en mall när ni ska bygga ett racing team.   STEC har kontakt med alla de återförsäljare ni behöver  som Yokohama  G-A Lindberg  Finess  F-1 Motor  osv så oavsett om du behöver trimma bilen eller hjälmen buren så hjälper vi dig gärna. .
Och vill du köpa just denna snabba Nissan Sunny  bild ovan så finns den i Rimbo med bur stol allt som behövs 10,000 kom och hämta den och börja med bilsport
Just ni har STEC en värvningskampanj där man erhåller 1000 kronor i rabatt för varje nytt team man kan värva in till STEC  så jag hoppas detta kan vara starten på ditt team och varmt välkommen in till bilsportfamiljen.
Läs allt du kan finna på hemsidorna   där vi erbjuder samverkan  med olika bilsporter
 
www.stec.se
www.enkelbilsport.se
www.bavariaracing.se
 

Vill du vara med i Team STEC hyrbilsteam på kommande race ??  skicka in för mer info så önskar vi dig välkommen.  Drömmen till racingbaorna är nära nu att uppfyllas. 

Höstens race   

Mittsverige  21 Juli    Malmby 12 Augusti  Mittsverige 25 -26 Augusti   Tierp Arena 1-2 September  Gotland Ring 22-23 September  Sviestad  13-14 Oktober 

 
 
[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”1″ /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”1″ /][contact-field label=”Comment” type=”textarea” required=”1″ /][/contact-form]